Откакто научихме за съществуването на Омикрон преди около две седмици, медиите

...
Откакто научихме за съществуването на Омикрон преди около две седмици, медиите
Коментари Харесай

Ето какви са резултатите от първото проучване на ефективността на „Пфайзер“ срещу Омикрон

Откакто научихме за съществуването на Омикрон преди около две седмици, медиите не престанаха да спекулират с незнайното – по-опасен ли е този вид от естествения COVID-19, по-заразен ли е? Как ще се оправят имунизациите против разновидностите му?

Сега с помощта на учени от Южна Африка към този момент разполагаме с първата действителна информация относно възможността на Омикрон да се изплъзва от имунизацията на „ Пфайзер “. Доклад, който към момента не е рецензиран анонимно, е основан на едвам 12 души и е оповестен от Африканския здравен проучвателен институт в Дърбан. Ето какво научихме от него.

Оказва се, че Омикрон може да се изплъзне от антителата, генерирани от имунизациите, само че не напълно.

„ Резултатите са по-добри, в сравнение с чаках от Омикрон – написа водещият създател на изследването Алекс Сигал в Twitter. – Проблемът е предразположен на надзор с инструментите, които разполагаме сега. “

Едно от главните опасения на вирусолозите във връзка с разновидността Омикрон е, че високият брой разновидности (само 15 откриваме в рецепторния свързващ домейн – RBD) може да направи имунизациите против COVID-19 безполезни. Ако вирусът еволюира по подобен метод, че да стартира да заразява по нов способ – без да употребява рецептора ACE2 – то „ всички наши старания ще са безсмислени “, споделя Сигал пред New York Times.

За благополучие, обстановката не е такава.

„ Вирусът употребява същата врата, с цел да навлезе в клетките ни… както и преди – изяснява епидемиологът Кейтлин Джетелина, която не е взела участие в изследването. – Това са изключително положителни вести, защото значи, че нашите принадлежности (като ваксините) са към момента потребни. Ако вирусът открие друга врата, казусът евентуално нямаше да е подобен. “

Новините обаче не са напълно положителни.

Екипът вкарва Омикрон в кръвни проби, взети от 12 души, които са имунизирани с две дози от иРНК имунизацията на „ Пфайзер “. Половината от пробите са взети от хора, които към този момент са били инфектирани с COVID-19, а другата половина – не. В Южна Африка бустерните дози към момента не са чак толкоз налични, само че съгласно Джетелина предходната зараза е относително добър сурогат.

Когато откривателите мерят титъра – т.е. концентрацията на обезвреждащите антитела в пробите – при хората с две дози „ Пфайзер “ е регистриран голям 41-кратен спад при Омикрон спрямо истинския вирус. Това значи, че вирусът съумява доста по-добре да избегне отбраната на тялото ни, в сравнение с предходните разновидности. За информация – при Делта разновидността учените откриха 4- до 6-кратен спад.

Неутрализиращите антитела против Омикрон, съпоставени с истинския вид, при хора, които към този момент са били имунизирани с две дози и са изкарали вируса (зелено) и които единствено са били имунизирани с две дози (оранжево). Източник: Sagin et al, AHRI 2021

„ На фона на огромния спад в титъра на обезвреждащите антитела, който наблюдаваме при Омикрон… несъмнено съгласно мен би имало смисъл да се сътвори колкото се може по-бързо ваксина, ориентирана съответно против Омикрон – споделя вирусологът доктор Джес Блум пред New York Times – стига да съществува възможност, че той ще се популяризира необятно. “

Въпреки тези открития обаче Сигал е оптимист. При групата, която към този момент се е срещала с вируса (и която е имунизирана с две дози), концентрацията на обезвреждащите антитела остава много по-висока от тези единствено две дози, което значи, че „ значително отбраната е въпрос на количество “, споделя той, „ колкото повече антитела имате, толкоз по-защитени сте от Омикрон “.

Това прави имунизациите и бустерните дози като цяло значим детайл в борбата с Омикрон. Въпреки че лабораторните резултати демонстрират, че сегашните ваксини към момента работят, „ Пфайзер “ съобщи, че в границите на 4 месеца би могла да сътвори ваксина, ориентирана съответно против Омикрон.

Въпреки че анекдотични доказателства демонстрират, че Омикрон евентуално не води до по-тежки случаи на COVID-19, към момента не разполагаме с задоволително данни, които да потвърдят или едното, или другото. До края на тази седмица обаче евентуално ще разполагаме с първите съответни данни и по този въпрос, споделя Сигал.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР